Dat meldt het persbureau Reuters, dat zelf ook een site heeft die de Chinese autoriteiten tot voor kort blokkeerden. De Chinese overheid heeft echter geen mededeling gedaan waarom de sites nu weer toegankelijk zijn.

Buitenlandse media voeren al langer actie om de blokkades van hun sites op te heffen, maar bij de Chinese autoriteiten bestaat een diepgeworteld wantrouwen jegens de westerse media. Ook sites van binnenlandse oppositiegroepen, zoals de Falun Gong beweging, worden steevast gefilterd.

Ook internetcafés zijn regelmatig het mikpunt van hard overheidsingrijpen. Vorige week meldde de BBC nog dat in Sjanghai tweehonderd cafés waren gesloten, omdat ze geen vergunning hadden. Vorig jaar werden in totaal bijna 17.000 cafés gesloten die toegang zouden bieden tot 'verderfelijke' sites.

Alleen bij hooggeplaatst buitenlands bezoek – zoals in februari dit jaar bij de komst van de Amerikaanse president George W. Bush – is China geneigd om de blokkade op sites van buitenlandse nieuwsmedia op te heffen. Waarom de blokkade nu opgeheven is, is onduidelijk.

De sites van Time, BBC News en Voice of America worden nog wel altijd geblokkeerd.