De Chinese overheid steunt en betaalt een beveiligde Ubuntu-distro om daarmee de ontwikkeling van Linux in China te stimuleren. Canonical meldt dat Unbuntu Kylin tegelijk met Ubuntu 13.04 moet verschijnen, dat staat voor eind april op de planning. Ubuntu Kylin voegt zich officieel in het rijtje Ubuntu-smaken als Kubuntu, Ubuntu GNOME en Xubuntu.

FreeBSD verruild voor Ubuntu

China gebruikt voor belangrijke systemen binnen de overheid het eigen OS Kylin dat op FreeBSD is gebaseerd. Voor een nieuwe architectuur zijn een aantal Chinese organisaties al langer op zoek naar een Linux-distro en de keus is op Ubuntu gevallen. In China is Ubuntu aan een opmars bezig. Samen met hardware van Dell biedt Canonical Ubuntu-pc's aan in honderden Chinese winkelketens.

De geruchten gingen al langer dat Kylin een nieuwe Ubuntu-editie moet worden en Canonical bevestigt dat nu. Een Chinese taalversie van Ubuntu bestaat al, maar Kylin gaat verder met lokalisatie door bijvoorbeeld diensten van de Chinese Google-concurrent Baidu toe te voegen.

China wil open source

Met de samenwerking wil Canonical naar eigen zeggen zeker stellen dat het platform relevant is voor de Chinese markt. “Hechte samenwerking met het Ubuntu-project verzekert ons dat het OS vertrouwd is voor software- en hardwareleveranciers", zegt Canonical-ceo Jane Silber op de website van het bedrijf.

De Amerikaanse overheid maakte zich enkele jaren geleden al zorgen over China's Kylin. Beveiligingsspecialisten waarschuwden een congrescommissie dat het doel van het beveiligde OS is om cyberaanvallen vanuit de VS te dwarsbomen en als platform dient voor Chinese staatshackers . “China is aan het schaken, terwijl wij nog aan het dammen zijn", waarschuwde een beveiligingsspecialist.

Eerder sloot Microsoft een deal met de Chinese cloudaanbieder CS2C om onder meer de Kylin-spin NeoKylin compatibel te maken met het cloudplatform van Microsoft. NeoKylin zou dan op Hyper-V van Microsoft moeten komen te draaien.

Ubuntu laat oog vallen op China

Momenteel heerst Windows op de Chinese consumentenmarkt - hoewel dit vaak om illegale versies zou gaan - maar de Chinese overheid investeert flink in open source systemen. Een vijfjarenplan om een open ecosysteem te stimuleren leidde tot de overeenkomst met Ubuntu en de verkiezing van de Linux-distro voor de standaardarchitectuur van Kylin.

Dit jaar stapt Ubuntu in de mobiele wereld en ook daar liggen kansen voor Ubuntu. "Ubuntu combineert bewezen technologie met een volwassen ecosysteem en sterke OEM's en softwareleveranciers", aldus Canonical-oprichter Mark Shuttleworth. "Met deze overeenkomst brengen we die sterke punten naar China op allerlei verschillende platforms: pc, server, cloud, tablet en telefoon."