De diensten zijn eerder deze week uit de lucht gehaald door de Chinese overheid. GreatFire.org, een waakhond voor censuur, noemt de massale prodemocratische protesten in Hong Kong als waarschijnlijke reden. Daar kwamen begin deze maand een half miljoen mensen bijeen. Alle geblokkeerde diensten laten gebruikers foto's delen, aldus GreatFire tegenover Webwerelds zustersite PCWorld.

Onderzoek

Ook zijn het allemaal buitenlandse diensten. Zo zijn het Japanse Line en het Zuid-Koreaanse KakaoTalk, beide populaire mobiele instant messenging-apps, deels uit de lucht gehaald. Onder meer het toevoegen van nieuwe contacten is niet langer mogelijk. Beide bedrijven bevestigen de verstoringen en zeggen in een reactie nog te zoeken naar de exacte oorzaak.

Ook Microsoft doet onderzoek naar de geblokkeerde toegang tot OneDrive. De cloudopslagdienst werkt vanuit Beijing al sinds donderdag niet meer. Daar is vandaag nog geen verandering in gekomen. Hetzelfde geldt voor Flickr. Ook Yahoo's fotodienst is volledig geblokkeerd.

Geen Google meer

Hiermee laait de Chinese censuur maar weer eens op. Een maand geleden is het land meerdere Google-producten blokkeren, inclusief de zoekmachine, die het overigens daar moet afleggen tegen Baidu, een regeringsvriendelijke Chinese zoekmachine. Hiernaast zorgt ook de inmiddels verbeten spionagestrijd met de VS voor het dumpen van meer Amerikaanse IT-diensten.