China werkt aan een nieuwe stap van internetregulatie. Het land wil dat iedereen die een blogpost of reactie achterlaat op het web, zich registreert met zijn of haar officiële identiteit, meldt persbureau AFP. Tot dusver richtte China zich vooral op het verbieden van diensten als Facebook en Twitter zodat het toezicht kon blijven houden op wel toegestane social media zoals de populaire microblog Sina Weibo.

Na censuur is een verbod op anonimiteit de volgende stap in China's internetregulatie. In december starten Chinese autoriteiten een pilot waarbij in vijf steden 'real-name systems' werden opgestart om naar eigen zeggen “illegale activiteiten te bevechten en te zorgen voor een schoner en eerlijker internet." Internetters die zich niet registreerden mochten online content alleen lezen.

Uitvoering blijkt lastig

De vraag blijft of het real-name systeem wettelijk zal worden ingevoerd. Bij de pilot werd al duidelijk dat de uitvoering veel tijd en moeite kost. Microblog Sina Weibo moest de identiteiten van zijn miljoenen gebruikers verifiëren, maar haalde de daarbij opgelegde deadline van 16 maart niet. Sancties bleven uit, waardoor het voor gebruikers van Sina nog altijd mogelijk is om anoniem te posten.

China kent een discutabele reputatie op het gebied van internetregulatie. In mei werd de Chinese zoekmachine Baidu nog voor de Amerikaanse rechter gesleept op beschuldiging van samenzwering. Acht inwoners van New York klaagden de zoekmachine aan op zijn censuurbeleid, dat in strijd zou zijn met de Amerikaanse grondwet.