China wil Google Maps verbieden of aan banden leggen. De regering van het communistische land heeft eerder dit jaar nieuwe regels ingevoerd. Daarbij moeten alle bedrijven die kaartendiensten aanbieden officiële goedkeuring voor hun activiteiten verkrijgen. Een licentie om in China actief te zijn moet worden aangevraagd bij het staatsbureau voor Landmeetkunde en Kaarten (Surveying and Mapping).

Criteria onbekend

Google heeft die licentie nog niet aangevraagd, laat het Chinese staatsbureau nu weten. Het is onbekend of het Amerikaanse bedrijf dat wil doen. De in China dominante zoekmachine Baidu heeft al permissie gekregen. De Chinese joint venture van Microsoft voor Bing dient nu zijn verzoek in.

Het is onbekend wat voor criteria de communistische regering hanteert voor het verlenen van de vereiste overheidstoestemming voor kaartendiensten. Officieel gaat het om regels "om security-lekken te voorkomen" en om te garanderen dat Chinese gebruikers "accurate kaartendata voorgeschoteld krijgen". Het is al bekend dat Google landsgrenzen voor omstreden regio's verschillend weergeeft voor gebruikers in verschillende landen, waaronder China.

Servers ín China

Verder vereisen de nieuwe regels dat bedrijven hun servers in China plaatsen. Eerder heeft Google al gedreigd China te verlaten, officieel vanwege de staatscensuur. Het heeft die deels omzeild door zijn servers in Hong Kong te plaatsen, wat weliswaar onder China valt maar eigen autonomie en wetten heeft.

Google bestudeert de nieuwe regels, is het enige wat het kwijt wil aan Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld. Die reactie is een herhaling van een eerdere verklaring van de internetreus betreffende de nieuwe Chinese regels.

Illegale activiteiten

Het staatsbureau voor Landmeetkunde en Kaarten meldt dat bedrijven die geen licentie hebben op 31 maart publiekelijk worden onthuld, wat het met Google dus nu alvast doet. Vervolgens verloopt op 1 juli de definitieve deadline voor de verplichte licentieaanvraag. De Chinese overheid zal dan een officieel onderzoek beginnen en Google aanklagen voor illegale activiteiten.

Afgelopen weekend is via klokkenluiderssite Wikileaks naar buiten gekomen dat de Chinese overheid achter de hackaanval op Google en andere Amerikaanse bedrijven zat. De Amerikaanse regering had al openlijk opheldering over deze daad van cyberwar geëist. Verder neemt China al vanaf 2002 specifieke Westers websites onder vuur, waaronder die van overheden en de Dalai Lama.