YellowSheepRiver wil de goedkope pc binnen drie maanden in de winkels hebben. Het bedrijf wil de digitale kloof dichten door computers voor een lage prijs beschikbaar te stellen aan het Chinese publiek, zo meldt Ars Technica. De Municator wordt geleverd met 256 MB geheugen en draait op een 64-bit processor die gebaseerd is op MIPS-ontwerp. De chip is ontwikkeld door het Chinese BLX, dat de processor een snelheid meegeeft van tussen de 400 en 800 Mhz. De prestaties van het apparaat zouden vergelijkbaar zijn met die van een Pentium 3.

De Municator beschikt over een s-video- en vga-aansluiting, waardoor het op televisie en monitoren aangesloten kan worden. Een externe usb-drive zorgt voor de 40 GB-opslagcapaciteit. Daarnaast zijn er aansluitingen voor externe optische schijven. Vier usb-poorten en een ethernet-aansluiting maken internet en het aansluiten van externe apparaten mogelijk. Geïntegreerde wifi-toegang en een li-ion accupakket zijn optioneel.

De besturing is gebaseerd op RP Linux en bevat applicaties als Firefox, Gaim, Red Office, Thunderbird en Mplayer. De Municator maakt gebruik van een eenvoudig menu dat met muis en toetsenbord te bedienen is.

De Municator kan een concurrent worden van de door MIT ontwikkelde l00 dollar-laptop, die eveneens op Linux draait. De Taiwanese laptop-producent Quanta produceert 15 miljoen van deze voordelige pc's voor ontwikkelingslanden.