Tenminste, dat is de plan van aanpak van de 26-jarige Chinese jurist Wang Long. Hij heeft een aanklacht ingediend tegen telecomreus China Unicon. Wang eist uitleg van zijn provider waarom hem de toegang tot Google Search en Gmail is ontnomen. Ook wil hij restitutie van zijn gemaakte breedband- en mobiele kosten van de afgelopen vijf maanden.

China blokkeert sinds mei toegang tot Google-diensten. De blokkade is geen unicum voor de Chinese overheid die gevoelig blijkt voor onwelvallige online informatie en conversaties. Zeker in de aanloop naar 4 juni, de datum van het bloedige neerslaan van de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, dit jaar precies 25 jaar geleden. Ook sociale media-sites als Facebook en Twitter liepen vaker tegen blokkades op.

Vechten voor je rechten

De aanklacht bij de rechtbank van Shenzhen is volgens Chinese staatsmedia een unicum, meldt de Nieuwsdienst van Webwerelds uitgever IDG. Wang gaat in een interview in op zijn zaak, die volgens velen geen schijn van kans maakt. "Ik wil de mensen, en in het bijzonder de online massa, laten zien dat je moet vechten voor je rechten en dat ze steun moeten krijgen."