De Motion Picture Association, MPA, is de internationale arm van de Amerikaanse belangenorganisatie van de filmindustrie, de MPAA. Amerikaanse filmstudio's richten al langer hun pijlen op China vanwege de het verlies dat Hollywood leidt door de Aziatische piraterij.

In mei bleek uit onderzoek van LEK Consulting, in opdracht van de MPAA, dat de Chinese filmindustrie ook zelf veel inkomsten misloopt door de verspeiding van illegale kopieën. Uit een nieuw onderzoek van de internationale belangenorganisatie MPA blijkt dat Chinese filmproducenten en -distributeurs niet geloven dat de piraterij in hun land zal afnemen. Volgens 61 procent van de ondervraagden zal het aandeel van illegale kopieën alleen maar toenemen, terwijl 39 procent denkt dat dit stabiel blijft.

Volgens de ondervraagden verkopen ook legitieme distributeurs van films en video's illegaal materiaal, om tegen lagere verkoopprijzen hogere winstmarges op te strijken. Ten slotte wijst het onderzoek op statistieken uit 2003, waaruit blijkt dat Chinese optische disk-fabrieken slechts op 17,7 procent van hun capaciteit draaien.

Het onderzoek van de MPA is gedaan in opdracht van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen en het Centrum voor Amerikaans Economisch Onderzoek.