De mededeling is een gevoelige klap voor de Chinese overheid die graag voorop wil lopen wat betreft hoogwaardige technologie. Wetenschapper Chen Jin werd ontslagen toen uit onderzoek bleek dat hij de ontwikkeling van de zogeheten Hanxin-chip beter voorstelde dan in werkelijkheid het geval was. Specificaties die Jin noemde bleken niet te kloppen.

De Chinese overheid besloot enkele jaren terug eigen chips te gaan produceren om zo licentie- en patentzaken te vermijden. In maart 2003 kondigde de overheid vol trots de Hanxin aan: een zogeheten digital signal processor (dsp), die gebruikt kan worden in onder andere mobiele telefoons.

De beschuldigingen van fraude doen al enkele maanden de ronde. In december 2005 kreeg de overheid al tips binnen dat Chens onderzoek niet zou kloppen. Zo zou hij dsp's hebben ingekocht bij een ander bedrijf en deze hebben gepresenteerd als de Hanxin.

Uit het fraudeonderzoek blijkt dat geen van de chips voldoet aan de door Chen beloofde specificaties. Zo kan de Hanxin 1 geen mp3-bestanden afspelen en blijkt de dualcore Hanxin 4 slechts één kern te bevatten. Deze kern bleek tevens niet door Chen en zijn team te zijn ontwikkeld, maar te zijn ingekocht.