China Unicom haalt routers van Cisco uit een belangrijke backbone, China169. Eerder sloot de telco al een overeenkomst met Huawei om apparatuur te leveren om het netwerk uit te breiden. Volgens analisten maakt Unicom zich zorgen over mogelijke backdoors in de apparatuur van Cisco.

Amerika vreest Chinese backdoors

De VS onderzoekt het gebruik van routers uit China in zijn nationale infrastructuur vanwege vermeende veiligheidsrisco's. Een onderzoekscommissie beschuldigt Chinese fabrikanten Huawei en ZTE ervan spionage op Amerikaanse burgers mogelijk te maken. De twee fabrikanten ontkennen en Huawei noemt de aantijgingen een heksenjacht. Huawei beschuldigt Amerikaanse rivaal Cisco ervan deze geruchten aan te wakkeren om zijn marktpositie te versterken.

Persbureau Reuters meldde deze maand dat de Amerikaanse overheid de beschuldigingen aan het adres van de twee netwerkleveranciers niet hard kan maken. De gewraakte routers van Huawei zouden wel zo brak zijn dat er makkelijk op kan worden ingebroken, maar het Witte Huis krijgt een verband met Chinese staatssteun niet rond.

China vreest Amerikaanse backdoors

Huawei verklaart alleen commerciële overwegingen te maken en dat het niet van plan is zijn marktpositie en omzet op het spel te zetten door voor een overheid of andere derde partij te werken. Washington zou deze zomer nog een anti-Huawei-wet hebben overwogen, net als Australië heeft ingevoerd om Chinese netwerkapparatuur te weren.

Ruim 80 procent van de backbone China169 bestaat uit netwerkapparatuur van Cisco. China Unicom wil een deel daarvan in de Wuxi-node vervangen voor andere producten. Netwerkgigant Cisco heeft nu nog een groot marktaandeel in China. De verhoudingen tussen Amerikaanse en Chinese netwerkleveranciers staan al het hele jaar op scherp. Na Australië overweegt Canada een boycot van Chinese routers in het landelijke netwerk.

Schermutselingen met ZTE

Eerder zegde Cisco de samenwerking met Chinese netwerkleverancier ZTE op omdat deze had gehandeld met Iran. Dat zou de partnerschap schenden, omdat de VS een handelsembargo heeft met Iran. De FBI onderzoekt de deals die ZTE gesloten zou hebben met een grote Iraanse telecomprovider .

Ook dumpte ZTE de bedrijfstak ZTEsec nadat de Amerikaanse overheid daarom had gevraagd. Deze afdeling van de netwerkleverancier werkte aan afluisterapparatuur voor opsporingsdiensten en overheden, onder meer om telefoons te tappen en data te minen. Volgens de Chinese fabrikant brengt het afstoten van de tak de producent dichterbij zijn strategische visie.