Tudou is in 2005 opgericht, door onder andere de Nederlandse ondernemer Marc van der Chijs. Op dit moment is het de op één na grootste videosite in China. Alleen Youku heeft met een marktaandeel van 20 procent een groter deel van de markt in handen. Tudou moet het doen met 16 procent in het tweede kwartaal, becijfert Analysys International. YouTube is niet te bekijken in China omdat de videodienst van Google wordt geblokkeerd door de overheid.

Volgens PC World maakt Tudou nog geen winst, wel noteert de site een omzet van 33,8 miljoen dollar over de eerste 9 maanden van 2010. Dat is een stijging van ruim 230 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ondanks deze enorme stijging, die te danken is aan advertentieverkoop, boekte Tudou een nettoverlies van 12,5 miljoen dollar over dezelfde periode.

Copyright-schendingen

"De procentuele groei is bemoedigend", zegt David Wolf, ceo van adviesbureau Wolf Group Asia. "Maar ze hebben een fundamenteel kostenprobleem." Sites als Tudou en Youku stellen gebruikers in staat om op dezelfde manier video's te uploaden als YouTube, maar ze zijn vooral vergeven van auteursrechtelijk beschermde content. Veel films en series worden online gezet op de netwerken, iets waar YouTube ook groot mee is geworden.

Om die tendens tegen te gaan, wordt er hard gewerkt aan manieren om gelicenseerde content beschikbaar te maken. Dan hoeft er ook minder tijd gestoken te worden in het verwijderen van gepirateerde video's. In China is Tudou 280 keer aangeklaagd voor het inbreuk maken op auteursrechtelijk beschermd materiaal, 91 keer werd de zaak verloren.

Geld is op

Om vergelijkbare redenen koopt Youku tegenwoordig series als Desperate Housewives aan, inclusief ondertiteling. Tudou ontwikkelde zijn eigen internetserie. Het hosten van dergelijke content kost veel bandbreedte wat leidt tot hoge kosten, daar bovenop komen extra kosten voor het aanschaffen van die content.

Tudou wordt op dit moment gefinancierd door private investeerders en het bedrijf heeft 135 miljoen dollar opgehaald. "Het is een zeer kostbare business geworden", aldus Wolf. "Privékapitaal kan deze kosten niet blijven dragen. Ik denk dat die bron is opgedroogd en dat het bedrijf daarom gaat voor een beursgang."