Op de jaarlijkse Baidu World Conference presenteerde de zoekgigant zijn OS 'Baidu Yi'. Voor de ontwikkeling ervan is flink geleund op het open source Android OS van Google. Maar dit platform is volledig gericht op de zoekfunctionaliteit van Baidu. Bij het aanzetten van de smartphone verschijnt binnen enkele seconden een zoekscherm. Terwijl de overige diensten van Baidu nog laden, kan hiermee direct online worden gezocht.

Baidu lanceert gelijksoortige toepassingen als Google, met diensten als Baidu Maps, Baidu Search en Baidu Browser. Net als bij Google hoeven gebruikers maar één keer in te loggen om bij alle diensten van Baidu te worden aangemeld.

Into the Cloud

Verder richt het platform zich nadrukkelijk op cloudservices, met bijvoorbeeld Baidu Ting (muziek) en cloudsynchronisatie voor opslag en back-up. Gebruikers krijgen de beschikking over 180 Gigabytes aan cloudopslag. Tegen de Financial Times vertelt Baidu's vice-president Wang Jing: "Voor ons is cloud computing veel natuurlijker dan voor een e-commerce- of telecombedrijf, omdat wij goed zijn in de omgang met data, net als Google."

Hiermee zinspeelt Wang Jing op aankondigingen van de concurrerende Chinese bedrijven Huawei Technologies en Alibaba Group voor de ontwikkeling van een eigen OS gecombineerd met cloudservices.

Zie hieronder Baidu Yi in actie: