Twee Chinese producenten van besturingssystemen bundelen hun krachten om een nieuw desktopbesturingssysteem op basis van FreeBSD te maken. Het besturingssysteem, dat NeoKylin gedoopt wordt, gaat zich in eerste instantie richten op het bedrijfsleven en defensie.

Veilig binnenlands alternatief

China Standard Software en de Nationale Universiteit van Defensietechnlogie gaan vooral samenwerken om de weg te effenen voor een krachtiger binnenlands besturingssysteem. Het eerste bedrijf maakt momenteel NeoShine Linux voor de overheid, het zakenleven en persoonlijke computers.

De universiteit maakt KylinOS, dat een ‘veilig alternatief’ voor buitenlandse software als Windows is. Ook NeoKylin moet een veilig binnenlands alternatief voor Windows worden.

Het marktaandeel van deze Chinese besturingssystemen groeit momenteel op overheidscomputers, maar particulieren blijven vasthouden aan Windows. Dat besturingsysteem heeft in China erg te kampen met piraterij. Ruim de helft van de Windowsinstallaties in China zou illegaal zijn.

Lokale economie steunen

Veel binnenlandse besturingssystemen lijden onder hetzelfde probleem. De meeste producenten geven hun systeem daarom gratis weg, waardoor zij weinig inkomsten hebben. Toch blijft de Chinese overheid inzetten op binnenlandse besturingssystemen. Zij doen dat om veiligheidsredenen en om de lokale economie te steunen.

Analist Matthew Cheung van Gartner stelt dat veel Chinese softwaremakers zich daarom op de overheid en het bedrijfsleven richten. Het lijkt er namelijk op dat er aan particulieren weinig geld te verdienen valt. Wanneer het nieuwe OS uitkomt en of de bedrijven zich ook op het buitenland gaan richten is onbekend.