De Universiteit van Texas heeft de chip ontwikkeld, die aan biomarkers in het speeksel kan afleiden of een persoon gezond is of een hartaanval heeft.

Testfase

De chip zou gebruikt kunnen worden in ziekenhuizen, dokterspraktijken en in ambulances, zegt onderzoeksleider John McDevitt. De chiptechnologie verkeert nog in de testfase, maar volgens onderzoeker McDevitt zijn de resultaten tot dusver positief.

In Amerika sterft iedere minuut iemand aan de gevolgen van een hartaanval, maar het is tamelijk lastig om vast te stellen of iemand er een ondergaat. "Met een elektrocardiogram (EKG) kun je een kwart tot de helft van het aantal hartaanvallen niet constateren. Dat is een matig resultaat voor zo'n belangrijke medische test", aldus McDevitt.

Spugen in een buis

Indien een EKG negatief is, moeten dokters een bloedtest afnemen. Daarvan zijn de resultaten pas na een uur gereed, zodat het hart van de patiënt meer schade kan oplopen. De nieuwe chip moet snel aangeven of iemand een hartaanval heeft. De patiënt dient daarvoor in een buis te spugen, waarna zijn speeksel kan worden onderzocht via een soort creditcardlezer. De software hierin geeft de resultaten vervolgens onmiddellijk weer.