De ontwerper die de mobiele firma's aanklaagt, is Tela Innovations die zich presenteert als research- en developmentfirma. De Amerikaanse chipontwerper stelt een breed patentportfolio te bezitten. Tela heeft nu aanklachten ingediend voor patentinbreuk bij zowel de Amerikaanse International Trade Commision (ITC) als het gerechtshof in de staat Delaware.

'Nieuwste tablet en smartphones'

De technologieën waar het om draait, worden alleen gebruikt in "de meest recente generatie tablets en smartphones" van deze fabrikanten, schrijft Tela Innovations op zijn site. Welke apparaten dat precies zijn, blijft onduidelijk. Ook het Zuid-Koreaanse Pantech zou inbreuk maken en is ook één van de aangeklaagden.

Het gaat om een zevental in de Verenigde Staten geregistreerde patenten (nummers 8,264,049, 8,264,044, 8,258,550, 8,258,547, 8,217,428, 8,258,552, en 8,030,689). Deze octrooien hebben betrekking op het ontwerp en de integratie van chips en circuits.

De aanklacht ingediend bij het gerechtshof in Delaware richt zich op compensatie voor geleden schade. Bij de ITC wil de chipontwerper een invoerverbod afdwingen voor alle mobiele apparaten die het gepatenteerde chipontwerp benutten, zonder daarvoor een licentie van Tela te hebben. “Gezien onze investeringen in deze technologie en geassocieerde producten, is het noodzakelijk om juridische stappen te nemen", verklaart Tela-ceo Scott Becker.

Verdienen aan licenties

Tela is een niet-beursgenoteerd bedrijf dat gevestigd is in de staat Californië. Het bedrijfsmodel is naar eigen zeggen gebaseerd op research en ontwikkeling op het vlak van met name cell libraries, lithografie en energiezuinige chipontwerpen.

Fysieke producten verkoopt het niet. Klanten kunnen na een vooruitbetaling een licentie op de chipontwerpen afnemen en moeten vervolgens doorlopend royalty's afdragen. Op zijn website meldt Tela dat het financieel wordt ondersteund door grote techbedrijven waaronder Intel en Qualcomm.