Hawkins deed zijn voorspelling op de International Solid State Circuits Conference in San Francisco, meldt de EE Times.

Neocortex

Het door Hawkins opgerichte bedrijf Numenta ontwikkelt tools waarmee slimme algoritmes kunnen worden gemaakt. De software 'leert' op dezelfde manier als de neocortex, de bovenste laag van de twee hersenhelften bij zoogdieren. "Wij willen de werkwijze van de neocortex toepassen op nieuwe problemen", aldus Hawkins.

De algoritmes zouden ooit nieuwe geheugenontwerpen kunnen opleveren, die onmiddellijk kunnen reageren op datastructuren en problemen oplossen. Hiermee komen de toekomstige chips op het terrein van de kunstmatige intelligentie, waar de afgelopen 50 jaar nog maar weinig vooruitgang is geboekt.

Motion capturing

Neurowetenschappers menen tegenwoordig dat de neocortex een hiërarchisch geordend geheugen heeft. Hawkins bedrijf Numenta speelde hierop in door een aantal tools te ontwikkelen die softwarematig een 'hiërarchisch tijdelijk geheugen' creëren. Acht partnerbedrijven zetten deze in voor verschillende projecten als motion capturing voor computerspellen en stemidentificatie voor beveiligingsdoeleinden.

Toch verwacht Hawkins dat het nog twee tot vier jaar zal duren voordat ook chips kunnen worden ontwikkeld op basis van de werking van de hersenen. "Nu doen we alles nog met software. Als klanten ons vragen om deze technologie in hardware in te bouwen, antwoord ik dat dat nog te vroeg is."