Door de grotere vraag van smartphonefabrikanten en SSD-producenten dreigt een tekort van flashgeheugen die pas in het voorjaar weer is opgelost, zo meldt The Register. Die baseert zich op rapporten als bijvoorbeeld deze TrendForce-analyse over het acuut wordende probleem. HPE bevestigde het issue en stelt krapte te bemerken bij de SSD-productie.

SSD populairder

De vraag naar SSD's is gestegen, nu de prijzen steeds verder dalen. Volgens DRAMeXchange breekt de adoptie van de SSD in laptops dit jaar door een grens en wordt een derde van de notebooks uitgerust met flashgeheugen in plaats van een magnetische schijf. Dat geldt niet alleen voor consumenten, ook datacenters in de VS en China stappen over van HDD op SSD.

Daarnaast hebben fabrikanten als Huawei, Oppo en Vivo meer NAND-geheugen besteld vanwege de stijgende populariteit van zowel hun high-end-toestellen als middenklassers. Door de gestegen vraag is ook de prijs van NAND-geheugen, tegen de huidige trend in, gestegen. SSD's zullen dan ook de komende maanden waarschijnlijk niet in prijs zakken; fabrikanten merken zelfs een prijsverhoging.

Productiekrapte?

Ook Cisco ziet een fors gestegen vraag en krap aanbod van NAND-bakkers. Lenovo zegt juist dat de prijzen wel stijgen, maar dat er geen sprake lijkt te zijn van een NAND-tekort. Volgens een anonieme bron bij The Register is het probleem verergert omdat er issues zijn met de overstap naar 3D-NAND.