Het verhaal, dat afgelopen woensdag verscheen in de maandelijke e-mailnieuwsbrief North Denver News, beschrijft hoe de 28-jarige Thomas Martel de botten in zijn duimen door een plastisch chirurg liet bijschaven om de kleine toetsen van zijn nieuwe Iphone beter te kunnen bedienen.

In het artikel werden Martel en de plastisch chirurg aan het woord gelaten. "We veranderen plastische chirurgie van iets dat mensen gebruiken voor ijdelheid in een echt hulpmiddel om de werkplek-effici├źntie te verbeteren", aldus de laatste.

Maar het verhaal, dat te bizar leek om waar te zijn, is ook niet waar, zo bekende de North Denver News zaterdag. "Hoewel veel lezers aanvoelden dat 'operatief aangepaste duimen' staan voor satirisch maatschappelijk commentaar, begrepen veel internetgebruikers dit vreemd genoeg niet", aldus redacteur Guerin Lee Green.

Volgens Green zou 'elke kritische informatieconsument' die het artikel nauwkeurig leest door moeten hebben dat het artikel 'pure humor is en geen nieuwsfeit'. Desondanks pikten diverse sites het artikel op, waaronder Engadget en The Inquirer. Op hoax-ontmaskersite Snopes.com wordt het verhaal over de 'Iphone-duimen' inmiddels ook genoemd.