Google hoopt met Chrome en de Chrome Web Store de ontwikkeling van steeds dynamischere sites en webapplicaties aan te jagen. Vanaf nu kunnen ontwikkelaars aan de slag om zelf apps te schrijven en die, al dan niet betaald, via de Chrome Web Store te slijten.

Alles in de cloud

Websites met tekst en een plaatje zijn leuk, maar de toekomst is volgens Google aan dynamische sites die niet als website herkenbaar zijn, maar werken zoals desktopsoftware nu doet. De ultieme clouddroom van de internetreus in Mountain View. De browser fungeert daarbij als onderliggend besturingssysteem, het platform waarop talloze meer en minder geavanceerder applicaties kunnen draaien.

Google mikt voor zijn appwinkel zowel op webapps die gebruik maken van bijvoorbeeld Javascript, als op extensies en add-ons zoals Chrome nu ook al heeft. Beide soorten apps kunnen draaien op de server of lokaal in de browser, dat is aan de maker. De webappstore voor Google's netbookplatform is afgelopen mei aangekondigd.

Cruciaal voor Chrome OS

Chrome krijgt hiervoor een nieuwe tabpagina, waar geïnstalleerde apps met prominente iconen zichtbaar zijn, vergelijkbaar met het bureaublad van een pc. En dat is niet toevallig, want Chrome Apps zijn nu niet meer dan handig, maar zijn straks cruciaal als Chrome zijn metamorfose ondergaat tot Chrome OS.

De verwachting is dat eind dit jaar de eerste apparaten met dat radicale nieuwe besturingssysteem verschijnen, in de vorm van een netbook of tablet.