Google timmert verder aan de weg om van Chrome, en niet alleen Chrome OS, een compleet platform te maken. Het introduceert verschillende nieuwe API’s. Daarmee kunnen de zogeheten Packaged Apps zich meer en meer gaan gedragen als native software, terwijl ze nog steeds geschreven zijn met HTML5, JavaScript, en CSS. Deze 'bijna-native' webapps zijn nu beschikbaar in het developerkanaal van Chrome, meldt het concern.

Van twee wallen snoepen

Met de nieuwe mogelijkheden snijdt het mes aan twee kanten voor Google. Enerzijds biedt het steeds meer integratie met het onderliggende OS, zodat Chrome Apps de ‘rijke’, native ervaring krijgen, zonder browservenster, standaard offline en met steeds meer ondersteuning voor hardware, randapparatuur maar ook communicatie met lokale software en data. Zo kunnen Chrome Apps met Media Gallery API toegang krijgen tot de lokale muziekbibliotheek van bijvoorbeeld iTunes.

Anderzijds biedt Google developers steeds meer integratiemogelijkheden met Google-diensten zelf. Zo is er nu de Identity API voor login via Google+, of in-app betalingen via Google Wallet. Een vergelijkbare trend is zichtbaar bij Android, waar Google een steeds inniger integratie met zijn eigen diensten biedt via Google Play Services.

Mac en Windows worden pseudo-Chromebooks

“Browsers zijn momenteel al platforms binnen platforms. Door webapps eenvoudig toegang te geven tot deze API’s, creëert Google een groter ecosysteem voor Chrome als browser, maar ook als native platform voor Chrome OS devices”, constateert Al Hilwa, analist bij marktvorser IDC. Deze strategie maakt Chrome OS zelf relevanter, maar verbouwt ook Macs en Windows-apparaten, van de grote rivalen Apple en Microsoft, steeds meer tot pseudo-Chromebooks.