Google kondigde in januari dit jaar al aan ondersteuning voor NPAPI af te bouwen en schakelde support vanaf de aprilversies van Chrome dan ook standaard uit. In Chrome 44 en eerder kon via een omweg alsnog Java, Unity en Silverlight geactiveerd worden, maar dat is nu onmogelijk. Deze legacytechnologieën verklaart Google hierbij dood.

NPAPI stamt nog uit het tijdperk van Netscape. In twintig jaar tijd zijn vrijwel alle browsers van de cross-platform plugins gebruik gaan maken, maar NPAPI-functies worden nu veelal vervangen door HTML5 en het veiliger PPAPI; het systeem waarmee Adobe Flash werkt.

Firefox NPAPI't nog even door

Saillant is dat niet iedere browserfabrikant van de dood van NPAPI overtuigd is. Zo liet Mozilla eerder weten dat het vanwege problemen met de NPAPI sandbox-ondersteuning de 64-bit Windows versie van Firefox (nog een keer) uitstelt. NPAPI is in 32-bit Firefox nog gewoon te gebruiken.

Hetzelfde geldt voor Opera. Maar aangezien deze Noorse browser op Chrome gebaseerd is, lijkt ook hier het einde voor de stokoude internettechnologie nabij. Microsofts Internet Explorer is een andere mogelijkheid, al stopt Redmond met opvolger Edge het gebruik van externe plug-ins.

In Netscape begon de ellende...