Google Chrome heeft nu 20 procent van de wereldwijde browsermarkt in handen, zo blijkt uit cijfers van Statcounter. De browser bereikt dat marktaandeel circa drie jaar na het verschijnen van de eerste versie. Als Google Chrome in dit tempo gebruikers blijft winnen, haalt het zowel Firefox als IE binnen een jaar in, berekent Royal Pingdom.

Nu nog derde

Momenteel bevindt Chrome zich nog op de derde plaats, na Internet Explorer (IE) en Firefox. IE is al jaren de grootste en Firefox vormde als eerste serieuze tegenstand vormde voor die Microsoft-browser. Firefox-maker Mozilla is net begonnen met het versneld uitbrengen van nieuwe versies, maar laat daarbij de net-voorgaande versie hard vallen. Het krap drie maanden oude Firefox 4 krijgt geen patches meer, ook niet voor security-gaten. Dat heeft kwaad bloed gezet bij zakelijke gebruikers, waar Microsoft weer op inspeelt.

Op basis van de huidige trends zal Chrome over een jaar flink opgerukt zijn vanaf de huidige derde plaats. De Google-browser maakt nu een groeispurt door. In november wordt Firefox ingehaald en in juni volgend jaar wordt IE gepasseerd. In november 2012 al verovert Chrome een marktaandeel van 50 procent, omdat het gebruik van de Google-browser steeds sneller stijgt vergeleken met zijn rivalen, aldus Royal Pingdom.

Steeds sneller

Chrome deed er 16 maanden over om bij de eerste 5 procent te komen, 2 jaar om de 10 procent te bereiken en de volgende 10 procent werd in slechts 10 maanden gehaald. "Het wordt erg interessant om te zien hoe Mozilla of Microsoft zal proberen om de huidige trend te breken", schrijft Royal Pingdom. "Op dit moment ziet het er voor hen niet goed uit."