Volgens de gegevens van NetApplications heeft Microsoft's Internet Explorer in de maand augustus een deel van zijn marktaandeel van de browsermarkt moeten inleveren. Uit de gegevens blijkt dat het gebundelde marktaandeel van IE versies 6 en 7 met 0.88 procent is gedaald van van een krappe 73 naar 72.2 procent.

Internet Explorer 8 bèta 2

Opmerkelijk is overigens dat IE8 bèta 2 een marktaandeel heeft verworven van 0.22 procent. Na de release van bètaversie 2 op 27 augustus is het gebruik ervan binnen 3 dagen met 500 procent gestegen. Dit heeft er vooral mee te maken dat bèta 1 een preview voor ontwikkelaars was, terwijl versie 2 beschikt over de nieuwe kenmerken die bestemd zijn voor de uiteindelijke release.

Firefox en Safari stijgen

Het gecombineerde marktaandeel van Firefox 2.0 en 3.0 steeg van 18.69 procent naar 19.25 procent. Versie 3.0 van Mozilla's browser was goed voor een groei van 5.67 naar 7.74 procent. Hiermee lijkt Mozilla op een marktaandeel van 20 procent af te stevenen. Safari van Apple steeg tussen juli en augustus van dit jaar 0.24 procent, van 5.33 naar 5.57 procent.

Chrome beleeft solide start

Volgens NetApplications en het Ierse bureau StatCounter heeft Google met zijn Chrome-browser binnen één dag één procent van de browsermarkt veroverd. Aodhan Cullen, CEO van Statcounter, schrijft op zijn blog: "Dit is een fenomenale start". Statcounter houdt het verkeer op de 1.5 miljoen websites bij.

Gegevens van NetApplications bevestigen die van Statcounter. Vince Vizzaccaro, markteting vice president van Net Applications laat via mail weten: "We zagen het aandeel afgelopen nacht pieken rond 1.48 procent en nu blijft het stabiel rond 1 procent". Volgens de gegevens van NetApplications, die elk uur worden gegenereerd, schoot Chrome binnen een uur na de lancering naar een aandeel van 0.4 procent.

Etmaalcyclus

Vizzaccaro zegt bovendien: " Ik ben er zeker van dat het gebruik zal stijgen in de avonduren en in de weekenden, want bedrijven willen niet dat werknemers op hun werkplek Chrome uit gaan proberen". Net Applications observeert hetzelfde cyclische gedrag als bij Firefox, waarvan het aandeel ook stijgt in de weekend en buiten werktijd. Vizzaccaro kon niet zeggen met welke browsers Chrome gebruikers voorheen online gingen: "Dat weten we pas over een paar weken, want de meeste gebruikers zullen Chrome een tijdje laten draaien naast de browser die ze normaal gebruiken."

Met het veroveren van 1 procent marktaandeel heeft Chrome in één klap al twee concurrenten voorbijgestreefd: Opera behaalde in augustus een marktaandeel van 0.74 procent en het ten dode opgeschreven Netscape nam 0.72 procent voor zijn rekening.

Op het Webwereld blog staat een grafiek van het Chrome marktaandeel op Webwereld.