Google bevestigt deze stap in een blogpost. Door gebruik te maken van de GPU kan Chrome uiteindelijk sneller twee- en driedimensionele pagina's laden. Hiermee sluit Chrome aan bij de huidige trend in browserland. Microsoft werkt aan hardwareversnelling die in gebruik wordt genomen als de nieuwe browser Internet Explorer 9 uitkomt. Ook Mozilla ondersteunt GPU-versnelling in de nieuwste beta van Firefox 4 voor Windows.

Chromium

Op dit moment wordt hardwareversnelling alleen gebruikt om sommige content sneller weer te geven in Chrome. Maar nu de basis is gelegd, kunnen er steeds meer processen verplaatst worden van de CPU naar de GPU. Het moet op die manier mogelijk worden om ook 3D-content in de browser te ondersteunen met de grafische processor.

Om de nieuwe technologie te proberen is een van de allernieuwste versies van Chromium vereist. Chromium is het open source project dat ten grondslag ligt aan Chrome. Als die versie van Chromium is geïnstalleerd moet de versnelling wel nog worden ingeschakeld. "De kans is groot dat je niet zoveel verschil zal merken", aldus ReadWriteWeb. Wel zouden sommige complexe pagina's iets sneller moeten laden.