Google heeft een nieuwe versie van de browser Chrome uitgebracht waaraan functies voor systeembeheerders zijn toegevoegd. Beheerders kunnen de browser vanaf nu eenvoudig uitrollen op een bedrijfsnetwerk en rechten per gebruiker of gebruikersgroep instellen. Voor die rechten stelt Google ook enkele sjablonen beschikbaar waar beheerders hun instellingen op kunnen baseren of 1-op-1 kunnen overnemen.

Geïntegeerd in het besturingssysteem

Google wil zo opnieuw de strijd aangaan met Internet Explorer op de bedrijfscomputer. Die browser is mede door het instellen van rechten per gebruikersgroep, die bij die browser in het besturingssysteem geïntegreerd zijn, erg populair op bedrijfscomputers. Daar komt bij dat veel bedrijven webapplicaties gebruiken die alleen met de browser van Microsoft werken.

Om ook binnen te komen bij bedrijven die om die laatste reden nog IE gebruiken bracht Google vorig jaar Chrome Frame uit. Met die plug-in voor Internet Explorer konden gebruikers websites bekijken via de engine van Chrome en tegelijkertijd webapps die alleen in IE werken toch nog gebruiken. Daar kwam direct veel kritiek op: Microsoft vond de plug-in onveilig en Mozilla vond hem vooral verwarrend voor de gebruiker.

Marktaandeel omhoogtrekken

Ook Chrome Frame heeft van Google nu dezelfde behandeling gekregen als de volledige browser. Beheerders kunnen dus voortaan ook de rechten van gebruikers in de plug-in regelen en die bijvoorbeeld gelijk stellen aan de rechten die zij in Internet Explorer hebben. Eerder nam de plug-in slechts enkele instellingen, zoals private browsing of het blokkeren van cookies over uit de instellingen van IE. Google hoopt ook hier het marktaandeel omhoog te trekken.

De zoekgigant ziet voor de plug-in en de browser vooral ruimte bij bedrijven die Windows XP gebruiken. Die bedrijven zitten namelijk vast aan Internet Explorer 8 omdat Microsoft geen nieuwe versies van zijn browser voor dat besturingssysteem uitbrengt. Volgens de Google zou wereldwijd ruim 74% van de bedrijven hier nadeel van ondervinden.

De nieuwe beheersopties van Chrome zijn niet alleen onder Windows beschikbaar. Ook Mac- en Linux-gebruikers kunnen hier gebruik van maken.