De overwinning van Chrome was afgelopen zondag nipt. De Google-browser wist een marktaandeel van 32,7 procent te halen. Internet Explorer haalde die dag een aandeel van 32,5 procent. Firefox stond met bijna 25 procent op de derde plaats. Chrome kent over het algemeen een groot marktaandeel in het weekend. “In het weekend, als mensen vrij zijn om te kiezen welke browser ze willen gebruiken, kiezen veel mensen Chrome boven IE", zegt StatCounter-CEO Aodhan Cullen in een persbericht.

StatCounter baseert zich naar eigen zeggen op gegevens van meer dan 3 miljoen websites. De dienst noemt het uniek dat Chrome even de grootste browser was. “Ondanks dat het maar één dag was, is dit toch een mijlpaal", voegt Cullen er aan toe. Op maandag was de voorsprong van Chrome alweer verdampt. De eerste werkdag van de week stond Internet Explorer op ruim 35,2 procent, tegen 30,2 procent voor Chrome.

Browseroorlog nog niet gestreden

Cullen wijst erop dat de strijd om de toppositie in de browsermarkt nog lang niet beslecht is. Hij haalt in het persbericht een overzicht van de cijfers tussen 19 januari en 19 maart aan. Daarin is te zien dat Chrome steeds dichter tegen het aandeel van Internet Explorer aankruipt. De pieken in de statistiek van Chrome (en de bijbehorende dalen van IE) vallen steeds in het weekend, maar ook gedurende de werkweek stijgt het gebruik van Chrome.

De belangrijkste concurrent van StatCounter, NetApplications geeft een ander beeld van de browsermarkt. Bij die meetdienst zijn Firefox en Chrome nog altijd aan het vechten om de tweede plaats, met IE op een goede voorsprong. De cijfers van NetApplications zijn minder specifiek, waardoor een dag-op-dag-vergelijking onmogelijk is. Daarnaast heeft NetApplications nog geen cijfers over maart, die komen pas beschikbaar als de maand is afgelopen.