Voor printers die zelfstandig kunnen communiceren met de Google-cloud hoef je voor het geven van een printopdracht niet eens meer aangesloten te zijn op hetzelfde netwerk als de printer, is de ambitie van Google. Dat betekent dat je op afstand kan printen, en ook mobiele telefoons printmogelijkheden kan geven.

Google erkent dat 'cloud-aware' printers nog niet bestaan, maar hoopt door het bekendmaken van deze plannen printerfabrikanten achter zich te scharen. Door gebruik te maken van open standaarden wil Google fabrikanten verleiden de printerfirmware aan te passen, zodat printers ook opdrachten vanuit de cloud kunnen aannemen.

Legacy printers

De realiteit is dat printers niet aangesloten zijn op de cloud. Voor deze 'legacy printers' (zoals Google ze noemt) is Google van plan software te maken die je installeert op de pc waarop de printer is aangesloten. Via deze proxy-software kan je met een ander apparaat op afstand toch nog printen, mits je thuiscomputer aanstaat.

Google wil deze proxysoftware in de Chrome-browser verwerken, zodat gebruikers niks hoeven te installeren. Ondersteuning in de Windows-versie van Chrome is prioriteit, aldus Google, maar Linux en Mac staan ook op de agenda. Google hoopt dat netwerkfabrikanten de proxy-software op den duur bundelen met routers en dergelijke, zodat de thuiscomputer niet aan hoeft te staan. Dan kunnen de routers de opdracht geven aan de printer.

Google heeft de code en documentatie voor Google Cloud Print donderdag online gezet. Bedoeling is dat (web)ontwikkelaars via een API Google Cloud Print kunnen oproepen.

Webapplicaties

Met Google Cloud Print wil Google "een printerervaring bouwen die alle applicaties (web, desktop of mobiel) op alle apparaten de mogelijkheid geeft te printen op een printer waar dan ook in de wereld." Google vindt het belangrijk webapplicaties dezelfde printmogelijkheden te geven die native apps hebben.

Met Google Cloud Print lost Google een van de mogelijke problemen van Chrome OS op: driversupport voor printers. Chrome OS wordt eind dit jaar voor het eerst op netbooks verwacht.