Google heeft besloten http:// te schrappen voor url's in de ontwikkelaarsversie van zijn open source browser Chrome. Andere protocollen voor applicatielagen zoals https en ftp blijven wel zichtbaar. Maar als er bijvoorbeeld http://webwereld.nl wordt ingevoerd in de adresbalk dan blijft na het laden van de pagina alleen webwereld.nl zichtbaar.

Voor veel normale gebruikers is dit waarschijnlijk geen probleem. Maar veel developers hebben er wel grote problemen mee. Ten eerste was de verandering niet duidelijk aangekondigd waardoor veel gebruikers van de developers-versie van Chrome het verdwijnen van http:// aanmerkten als een bug. De ontwikkelaars vinden dat Google dit van tevoren duidelijk had moeten maken.

Geen functie

Daarnaast wordt getwijfeld aan het nut van de actie. Ondanks dat de letters zijn verdwenen is http:// nog wel aanwezig, zij het onzichtbaar. De aanpassing is dus enkel een cosmetische verandering en geen echte. De vraag is dus welke functie dit verbergen vervult.

Ook zijn er vragen gerezen over het kopiëren van url's. Voor ontwikkelaars is het erg handig als http:// wordt meegekopieerd, dat scheelt tijd. Google stelt gerust: het legt uit dat het de bedoeling is dat bij het kopiëren van url's de ontbrekende letters en tekens automatisch voor het zichtbare webadres worden geplakt. Dit lijkt echter nog niet bij alle ontwikkelaars te werken.

Roep om standaard

Deze stap van Google is nogal controversieel. Het is dan ook maar de vraag of de andere browserbouwers http:// uiteindelijk ook willen schrappen. Volgens ict-nieuwsblogs The Next Web en OSnews is het belangrijk dat er een standaard komt om verwarring te voorkomen.