De Japanse elektronicaproducent is in mei al begonnen met het proces om Chrome vooraf te installeren op de laptops. Dat betrof destijds nog een test, meldt PC World. De testperiode is nu bijna voorbij en de twee bedrijven zetten de Chrome-levering voort.

Het is niet bekend of alle Sony-laptops worden voorzien van Chrome. Ook is het niet bekendgemaakt wat Google hiervoor betaalt aan de pc-producent. Sony-woordvoerders verklaren tegenover de Wall Street Journal dat het bedrijf geen plannen heeft om Chrome te leveren buiten Noord-Amerika.

Meer deals op stapel

Google zegt dat het gesprekken voert met andere pc-leveranciers en dat het ook andere wegen zoekt om het marktaandeel van Chrome te vergroten. "De respons van gebruikers op Google Chrome is zeer positief en we blijven manieren verkennen om Chrome aan te bieden aan nog meer mensen", verklaart het internetbedrijf aan Internetnews.com. Google's browser heeft een zeer bescheiden marktaandeel van nog geen 3 procent. Het staat daarmee op een verre, vierde plaats.

Eerder heeft pc-maker Asus al aan Webwereld verteld dat het voor de Europese markt naast Microsofts webbrowser Internet Explorer (IE) ook Chrome overweegt. Dit in het kader van de EC-antitrustzaak tegen Microsoft, waarbij oem's andere browsers kunnen meeleveren bij Windows 7. HP en Dell leken het bij alleen IE te houden.

1 jaar oud

Google heeft Chrome op een dag na een jaar geleden gelanceerd. Zoals gebruikelijk bij de internetreus was het bètasoftware. De verwachting was meteen al dat het relatief rijke Google deals zou sluiten met pc-makers om Chrome mee te leveren. Dat gebeurt al met de Google toolbar, de instelling van een default zoekmachine, fotoprogramma Picasa, en andere Google-producten.

Microsofts Internet Explorer (IE) is nog altijd het meestgebruikt, maar staat al enige tijd onder druk. Mozilla's Firefox rukt op en ook Apple's Safari-browser wint terrein. Beide zijn beschikbaar voor zowel Windows als OS X (en Firefox ook voor Linux), maar Safari is vooral gebruikt op Apple's eigen besturingssysteem. Van Chrome zijn nog altijd slechts instabiele proefversies beschikbaar voor OS X en Linux.