Volgens de cijfers van meetdienst Statcounter is de onderlinge strijd van de browsers nu wereldwijd in het voordeel van Chrome uitgevallen. Google Chrome wordt volgens Statcounter nu door een meerderheid van desktop- en pc-gebruikers ingezet om over het web te surfen.

Momenteel gebruikt volgens de meetdienst 32.66 procent van alle internetters Chrome. Dat is net iets meer dan het gepasseerde Internet Explorer (31.94 procent) en alweer flink meer dan Firefox, dat een marktaandeel van 25.80 procent heeft.

Opmars Chrome

De cijfers worden vaak betwist omdat percentages van de verschillende meetdiensten nooit overeenkomen. Volgens Netmarketshare gebruikte in april wereldwijd 54.09 procent 'gewoon' Internet Explorer.

Toch kan er niet aan worden getwijfeld dat Chrome aan een enorme opmars bezig is, die bijvoorbeeld ook te zien is bij Netmarketshare. De cijfers zijn bijzonder, aangezien Chrome pas in 2008 als bètaversie beschikbaar kwam en zich snel heeft ontwikkeld. Na een valse start ging het langzaamaan bergopwaarts met de browser.

Dat gaat natuurlijk ten koste van de rest. Zo is open source-browser Firefox van Mozilla lang niet meer zo populair als voorheen. Maar het grootste slachtoffer is het sinds Windows 1995 bestaande Internet Explorer, dat jarenlang schijnbaar onbedreigd op de troon zat.

Nederlanders trouw aan IE

In Nederland is dat nog altijd waarneembaar. Bijna de helft van de Nederlanders blijven voorlopig trouw aan Internet Explorer. Wel blijkt ook hier dat Firefox inmiddels is gepasseerd door Chrome.

Dat is nog niet het geval onder de lezers van Webwereld. Van hen bezocht in april 22.73 procent deze site met Chrome. Meer bezoekers kozen namelijk voor Firefox (24.36 procent) en Internet Explorer (28.96).

Twee maanden geleden kwamen de eerste tekenen van de machtsovername wereldwijd. Toen was Chrome volgens Statcounter al eens één dag de meest gebruikte browser ter wereld. Daarbij ging het wel om een dag in het weekend. StatCounter, dat zich baseert op gegevens van meer dan 3 miljoen websites, sprak destijds van een mijlpaal.