De nieuwe generatie Chromebooks landen ook in Nederland. Een drietal fabrikanten brengen hun nieuwste Chromebook-modellen naar zes nieuwe landen, waaronder ons land.

De modellen van Samsung en Acer worden nu al online aangeboden bij Media Markt , Saturn en Laptopshop. De levertijd ligt tussen 1 en 5 dagen. Het model van HP laat nog even op zich wachten.

Populair in het buitenland

De Chromebooks van Acer en vooral Samsung blijken in het buitenland verrassend populair. De laptops draaiend op het cloudgebaseerde Chrome OS zijn niet aan te slepen bij Amazon en kunnen met hun lage prijzen rechtsreeks concurreren met tablets. Daarbij zijn de apparaten dermate gewild dat de verkopen bij die webwinkel in de eerste twee maanden van dit jaar producten met Windows 8 achter zich lieten.

De nieuwe generatie Chromebooks moeten na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië ook in Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Ierland en Nederland een verkoopsucces worden. Google schrijft op zijn Chrome-blog dat het in deze landen ook scholen en bedrijven gaat bedienen. Ook zijn in de VS het aantal verkooppunten verdubbeld.

Drie modellen

In Nederland heeft de consument straks de keuze uit drie modellen. De Acer Aspire One (C710-B847CII) heeft een beeldscherm van 11,6 inch groot, is voorzien van Intel-chips, kost 269 euro en was al even verkrijgbaar. Nieuw is de Samsung Chromebook (XE303C12-A01NL). Deze doet het met ARM-chips, is ook 11,6 inch groot en kost met 299 euro.

De HP Pavilion Chromebook laat nog even op zich wachten. Deze Chromebook is met 14 inch groter dan de modellen van Acer en Samsung, draait op Intel-chips en kost in de Verenigde Staten 330 dollar. Google's eigen show- en topmodel, de Chromebook Pixel, komt voorlopig nog niet naar Nederland.