Chrome en Chromium bieden niet langer ondersteuning voor de Linux-bestandsystemen EXT2, EXT3 en EXT4. Reden voor deze beslissing? "Het wordt weinig gebruikt", aldus leidende Google-developers. Mede-ontwikkelaars en gebruikers gaan niet akkoord met deze summiere uitleg en eisen dat de beslissing wordt teruggedraaid.

Het idee voor het droppen van de support voor EXT2, EXT3 en EXT4 werd al eind vorig jaar opgeworpen, maar pas onlangs in Chromium en Chrome doorgevoerd. Hierdoor kunnen gebruikers hun browser niet meer verbinden met deze gekoppelde Linux-bestandssystemen, wat tot gevolg heeft dat Chromebooks officieel niet meer met zulke externe media kunnen werken. Chromium, de open-source testversie van de Chrome-browser, is met name onder Linux-gebruikers populair en die spreken dan ook schande van de beslissing.

Beslissing lijkt niet definitief

"Is dit soms een 1 april grap?", vraagt een gebruiker zich af. Een andere zegt: "Google is opnieuw Linux-gebruikers aan het pesten." Tientallen commentaren later probeert een Google-ontwikkelaar het rumoer te sussen. Namens het developerteam zegt hij dat ook binnen deze groep meningsverschillen zijn ontstaan. Of de feature terugkomt is niet zeker: "Ik kan geen beloften doen, maar ik ben er zeker van dat we deze situatie kunnen verbeteren", aldus een programmeur.