De AEL plaatste de afgelopen dagen drie cartoons op zijn site uit protest tegen de cartoons over de profeet Mohammed. De Mohammed-spotprenten, die in september in de Deense krant Jyllands Posten verschenen, hebben de afgelopen week voor onlusten gezorgd. In de Libanese hoofdstad Beiroet staken boze betogers zondag het Deense consulaat in brand.

De AEL van Aboe Jahjah heeft de cartoons naar eigen zeggen online gezet om 'Europese taboes' te doorbreken. Op de eerste spotprent ligt Anne Frank in bed met Adolf Hitler. In de tweede cartoon vraagt filmmaker Steven Spielberg tips aan zijn collega Peter Jackson (Lord of the Rings) voor het maken van een Holocaust-film. In de derde spotprent twijfelen onderzoekers aan het aantal slachtoffers van de Holocaust.

"Net zoals de Europese kranten stellen dat ze alleen de vrijheid van meningsuiting willen verdedigen en moslims niet willen stigmatiseren, willen wij ook benadrukken dat onze cartoons niet bedoeld zijn om iemand voor de kop te stoten", stelt de AEL op zijn website.

Het CIDI is niet onder de indruk van de verklaring van de AEL en neemt wel aanstoot aan de cartoons. "De tekening waarin Hitler het bed deelt met Anne Frank is voor de duizenden nog in leven zijnde Joodse slachtoffers van de Holocaust een nachtmerrie", aldus CIDI-directeur Ronny Naftaniel in een verklaring.

"Dit soort uitingen is in Nederland niet toegestaan, ook niet onder het mom van artistieke expressie, zoals Aboe Jahjah beweert", meent Naftaniel.