Die conclusie trekt financieel-directeur Chris Liddell van Microsoft. De softwaregigant investeert meer in MSN en advertentiemogelijkheden om de concurrentie met Google en Yahoo bij te houden. Ook heeft de Xbox een hoop investeringen vereist en heeft het bedrijf hoge juridische kosten.

Daardoor vielen de cijfers in het derde fiscale kwartaal, dat eindigde op 31 maart, wat tegen, zo vonden analisten. Desondanks steeg de omzet van Microsoft met 13 procent van 9,6 miljard vorig jaar tot 10,9 miljard dollar in de afgelopen periode.

De winst groeide in een jaar tijd van 2,56 miljard dollar tot 2,98 miljard dollar. Dit komt neer op een winst per aandeel van 29 dollarcent. Analisten hadden echter op 33 cent ingezet. Ook hadden zij hogere verwachtingen van de omzet, die zij hadden geraamd op 11,4 miljard dollar. Volgens Microsoft was de winst per aandeel op 31 cent uitgekomen als de juridische kosten niet waren meegerekend.

Divisies

De twee grootste productdivisies waar Windows en Office onderdeel van uitmaken, presteerden naar verwachting van analisten. De omzet van de divisie Server and Tools steeg van 2,5 miljard tot ruim 2,8 miljard dollar. De Client-afdeling zag de omzet stijgen van bijna 3 miljard tot bijna 3,2 miljard dollar.

De omzet van de Home and Entertainment-divisie, waar de Xbox onder valt, groeide van 571 miljoen dollar tot ruim 1 miljard dollar. Tot slot liep bij MSN de omzet terug van 581 miljoen tot 561 miljoen dollar.

2006

Financieel-directeur Liddell wil ook in het fiscale jaar 2007 de investeringen verhogen. Daarbij sluit hij overnames in de advertentiemarkt of op het gebied van online diensten niet uit. Deze week werd al bekend dat Microsoft plannen heeft om het bedrijf Massive over te nemen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in advertenties in games. Verder werkt Microsoft aan Adcenter, een eigen systeem voor het verkopen van advertenties bij zoekresultaten.

Beleggers reageerden niet erg positief op de cijfers van 's werelds grootste softwarefabrikant. In de nabeurshandel daalde het aandeel met ruim 6 procent van 27,25 dollar tot 25,50 dollar.