TrustedSource.org biedt internetters een geografisch overzicht van gebieden waar veel spam vandaan komt. Ook kan er realtime worden gekeken vanaf welk domein veel spam wordt verzonden.

CipherTrust maakt hiervoor gebruik van gegevens die de beveiligingsfabrikant via bij zijn klanten opgestelde 'netwerksensoren' verzamelt.

De gegevens die CipherTrust via zijn klantenbestand aggregeert, worden tevens gebruikt bij een soort karmasysteem voor maildomeinen. Computers die veel spam verzenden krijgen hierbij automatisch een negatieve beoordeling, waardoor spamfilters grotere kans hebben de bewuste spam te blokkeren.

Naar eigen zeggen is CipherTrust met dit nieuwe initiatief tevens de eerste die inzicht geeft in het gebruik van één van de vier leidende identificatiestandaarden voor e-mailverkeer: DomainKeys, DomainKeys Identified Mail, SenderID en Sender Policy Framework.

Handig

TrustedSource zal bedrijven overigens niet actief kunnen beschermen tegen spam en virussen, maar is volgens CipherTrust vooral handig.

Systeembeheerders kunnen de website bijvoorbeeld gebruiken om mailverzenders te analyseren of om het 'karmasysteem' van maildomeinen te bekijken.