De aanklacht (pdf) draait om de Linksys WRT54G draadloze router van het bedrijf. De zaak rondom copyrights speelt al sinds 2003. De Free Software Foundation kwam tot de ontdekking dat klanten niet de gehele broncode ontvingen waar ze wel recht op hadden volgens de licentie opgesteld door de organisatie.

Sinds de eerste berichten over het niet prijs geven van de broncode, probeerde de FSF Cisco te stimuleren om te voldoen aan de licentievoorwaarden. Tijdens de samenwerking constateerde de organisatie dat Cisco met meer producten niet voldeed aan de voorwaarden.

Open source niet nageleefd

Brett Smith, licentie-ontwikkelaar voor de FSF schijft op zijn blog, dat Cisco weigerde om "klanten op de hoogte te stellen van voorgaande licentie-inbreuk en de klant niet informeerde hoe de complete broncode te verkrijgen is."

Ook zegt hij dat de FSF in de vijf jaar dat ze samenwerken met Cisco, veel moeite heeft gedaan om Cisco op het juiste spoor te krijgen. Maar dat bleek niet te werken. "Cisco moet verantwoordelijkheid nemen voor het eigen licentiebeleid."

In een verklaring zegt Cisco achter open source te staan. Het bedrijf is daarom "teleurgesteld dat de FSF een aanklacht heeft ingediend naar aanleiding van de samenwerking op de Linksys divisie."