Cisco biedt de 3 miljard in cash voor het Noorse bedrijf, die het bod unaniem steunt. Het overnamebod van Cisco geeft de aandeelhouders van Tandberg een premie van 11 procent op de beurskoers van woensdag. Sinds vanochtend schoot de koers van Tandberg echter met meer dan 11 procent omhoog op de beurs in Oslo. De overname moet begin 2010 definitief worden.

Groeimarkt van videovergaderen

Tandberg is een echte specialist. Het bedrijf legt zich toe op apparatuur en technologie die wordt gebruikt voor videobellen en televergaderen.

De markt voor high-end videovergaderen is nog jong en kent hoge groeicijfers. Grote bedrijven kunnen flink besparen op vliegreizen door vaker op afstand te vergaderen. Goed voor de portemonnee en het milieu, is hierbij de centrale boodschap. De investeringen voor een teleconferencing-systeem lopen al wel gauw in de tonnen.

Samenwerkende rivalen

Cisco heeft zich de laatste jaren opgewerkt tot marktleider op dit gebied met zijn Telepresence-systemen. Rivaal HP is ook groot met Halo, en werkt hiervoor al jaren intensief samen met Tandberg. Ook Cisco werkt overigens samen met Tandberg. De overname van de Noren door Cisco zou HP dan ook een gevoelige slag kunnen toebrengen op deze markt.

Wellicht reden voor HP om een hoger bod te doen, al zijn analisten verdeeld over de kans daarop. Het bod van Cisco is vier weken geldig.