Cisco gaat zich met Umi (spreek uit ‘you-me’) richten op videoconferencing voor particulieren. Het apparaat dat bestaat uit een grote unit met camera en een ontvangstgedeelte wordt op de tv aangesloten waardoor mensen vanuit hun huiskamer kunnen beeldbellen met anderen.

De kwaliteit van het beeld, is mits de verbinding dat toestaat, in Full-HD (1080p). In tegenstelling tot bij de professionele oplossingen van Cisco is het alleen mogelijk om 1-op-1 gesprekken te voeren.

Gebruikers kunnen met het apparaat ook videogesprekken houden met mensen die de Umi zelf niet bezitten, al is de kwaliteit dan wel beperkt naar een maximale resolutie van 480p. Om te beginnen kan dat met Google videochat maar Cisco gaat in de toekomst waarschijnlijk andere diensten toevoegen.

Aan de dure kant

Het apparaat is met een aanschafprijs van 599 dollar (zo’n 395 euro) en een verplicht maandelijkse abonnementsprijs van 25 dollar (16,50 euro) aan de dure kant. Zeker omdat Cisco concurreert met diensten die gratis zijn en alleen een computer met webcam vereisen. Cisco zelf rechtvaardigt de hoge prijs omdat het apparaat een ongeëvenaarde gebruikerservaring zou leveren.

Volgens onze collega’s van PCWorld.com is de gebruikservaring wel erg goed. Het apparaat werkt als een telefoon en is daardoor eenvoudig te gebruiken. De beeldkwaliteit was in de testopstelling goed, al waren de kleuren wat oververzadigd. Het detailniveau van de camera was volgens hen eveneens goed. De autofocus is wat traag, maar dat zou niet storen.

Video's opslaan in de cloud

Voor 25 dollar per maand krijgen gebruikers niet alleen onbeperkt videobellen maar ook onbeperkte video-opslag in de clouddienst van Cisco. Volgens de redacteur van PCWorld die het apparaat van Cisco testte was dat de "echte ster van de show". Daarop slaat Cisco niet alleen de berichten op die mensen achterlaten als een gebruiker niet aanwezig is, maar kunnen gebruikers ook eigen video’s opslaan.

Omdat de opslag ongelimiteerd is, kunnen de video’s zo lang duren als de gebruiker wil. De video’s zijn later via televisie of via de browser terug te zien en dan ook eenvoudig op Youtube op Facebook te plaatsen.

De Umi komt op 14 november uit maar het is al mogelijk om een apparaat te reserveren.