ZTE heeft netwerkapparatuur, waaronder Cisco-switches, aan een grote telecomaanbieder in Iran verkocht en daarom zegt Cisco zijn samenwerking met ZTE op, meldt Reuters vandaag. Iran staat onder handelsembargo en Cisco topman John Chambers liet al eerder weten dat Cisco de verkoop van zijn apparaat via een partner niet zou tolereren.

Spullen van IBM en Oracle naar Iran

Reuters meldde eerder dit jaar dat ZTE de apparatuur verkocht aan Iraanse bedrijven ondanks het handelsembargo. Cisco stelde daarop een onderzoek in naar de incidenten die het persbureau beschreef. Zo ontdekte het persbureau dat de fabrikant een bewakingssysteem aan een consortium verkocht die de grootste telecomprovider in Iran beheert.

De apparatuur die vanuit China naar Iran vertrokken bevatten onder meer servers van IBM, switches van Brocade en Cisco, en software van Oracle en Symantec. Cisco concludeert dat zijn partner over de schreef is gegaan en zegt zijn samenwerking met ZTE op. De Chinese fabrikant zegt samen te werken met de Amerikaanse overheid en in gesprek te zijn met Cisco.

Ook de FBI onderzoekt de activiteiten van de Chinese fabrikant. Iran staat onder een Amerikaans handelsembargo vanwege zijn nucleaire programma. Ook de VN en Europa hebben sancties opgelegd aan het land, mede vanwege de schending van de mensenrechten die nog voortduurt in Iran.

Congres onderzoekt ZTE en Huawei

ZTE ligt ook onder vuur van de Amerikaanse overheid. Al enkele maanden doet een commissie van het Congres onderzoek naar de leverancier. Een aantal Amerikaanse senatoren is bang dat China het land kan bespioneren via de apparatuur. Ook het Chinese Huawei wordt hierbij onderzocht. Beide fabrikanten ontkennen dat de Chinese overheid zich bemoeit met hun zaken.

Eerder werd netwerkapparatuur van Huawei geboycot door de Australische overheid. Die was, net als de VS nu, bang dat China kon meeluisteren met bijvoorbeeld Australisch binnenlands telefoonverkeer. Huawei reageert verontwaardigd op het verbod en de oppositie in de Australische regering wil het verbod opnieuw bekijken.