Al in mei stonden de topmannen van VMware, Cisco en EMC samen op het podium bij EMC World. Toen benadrukten ze dat ze al drie jaar prima samenwerkten en dat ze elkaar perfect aanvulden. Samen kunnen ze voor de hele infrastructuur zorgen van het gevirtualiseerde datacenter. Overigens was het niet verwonderlijk dat VMware en EMC samenwerkten, aangezien EMC eigenaar is van VMware.

Toch hebben de drie bedrijven de samenwerking gisteren uitgebreid. VCE staat nu niet meer voor VMware, Cisco en EMC, maar voor Virtual Computing Environment coalition. De drie bedrijven bieden zo klanten een aanspreekpunt voor het ontwerp, de service en ondersteuning van hun gezamenlijke aanbod. Daarnaast hebben EMC en Cisco Acadia geïntroduceerd, een joint venture gericht op het inzetten van private cloud infrastructuren.

“Met deze aankondiging komen we tegemoet aan de grootste uitdagingen en kansen van onze klanten voor wat betreft het datacenter", zegt John Chambers, CEO van Cisco. “De coalitie gaat verder dan alleen technologie en partnership. Het gaat om een nieuwe en bijzondere benadering van het datacenter die het gebruik, het energieverbruik en de informatiebeveiliging zodanig verbetert dat het de totale kosten voor de klant verlaagt. Niet via een kastje, maar door een netwerkgebaseerde architectuur die virtuele bronnen optimaliseert."

Maar in de markt zijn ook andere geluiden te horen. Zo wordt erop gewezen dat het gezamenlijke aanbod van de drie bedrijven niet echt uniek is. HP met de Matrix, IBM met Cloudburst en Dell met al zijn partners kunnen soortgelijke infrastructuren bouwen. De reactie van Dell was dat deze aankondiging er vanuit gaat dat klanten op zoek zijn naar gesloten architecturen dat hen een mooie lock-in geeft in een beperkte vendor stack.

“Deze propietaire implementatie van industriestandaard architecturen werpt ons terug in de jaren 90 en creëert een complete vendor lock-in”, zei Praveen Asthana van Dell. “Dell weet van wat klanten vertellen dat cloud compute workloads het beste gediend zijn met open en standaardgebaseerde oplossingen, niet door een dure infrastructuur aan te bieden als een cloud oplossing.”

Bron: Techworld