Een explosie aan e-mailverkeer deed de bedrijfsservers van Cisco gisteren kraken, meldt de Britse tech-site The Register. Een e-maitje dat per abuis naar tienduizenden mensen werd gestuurd, leverde weer tienduizenden reacties op. De honderden gigabytes aan verkeer, verlies van arbeid en IT-fallout zou het bedrijf zo’n zes ton kosten.

Iedereen naar iedereen

Een werknemer op het Amerikaanse hoofdkantoor stuurde een e-mailtje naar diverse managers, maar voegde daar per ongeluk een mailinglijst aan toe - voor een groot deel naar buitenlocaties. Blijkbaar waren deze ook niet gebcc’t, want direct daarna vroeg iemand om zich uit te schrijven. Dat e-mailtje ging ook naar de tienduizenden Cisco-werknemers.

Meteen daarop volgden soortgelijke verzoeken uit het buitenland die ook weer bij de 23.565 werknemers terechtkwamen. Die zich vervolgens met de mailwisseling bemoeiden met verzoeken om niet op iedereen te reageren (naar iedereen verzonden), gevolgd door sarcastische opmerkingen van andere werknemers. In totaal werd 375 gigabyte verstookt tijdens de e-mailnachtmerrie.

Nog een keertje

Net toen het ergste achter de rug leek, werd de ploeg in de VS wakker en werd het nog eens dunnetjes overgedaan. Volgens een anonieme bron die The Register van het incident op de hoogte stelde, bedragen de kosten voor de e-mailzondvloed in totaal zo’n 600.000 dollar.

Dit effect, gekscherend wel eens ’replyallcalypse’ genoemd, doet zich met enige regelmaat voor bij diverse bedrijven. Dus ook bij netwerkgiganten als Cisco. De schade daarbij kan aanzienlijk zijn.