Volgens de Cisco Visual Networking Index (VNI) zal het maandelijkse ip-verkeer van minder dan 7 exabytes in 2007 groeien tot 44 exabytes in 2012.

Hogere schatting

De jaarlijkse behoefte aan bandbreedte zal in 2012 dus ruim een halve zettabyte zijn, becijfert Cisco. Suraj Shetty van de netwerkleverancier: "Tot een paar jaar geleden was 'exabyte' nog een onbekend begrip. Maar vanwege de te verwachten groei voor 2012 moeten we voortaan in zettabytes rekenen."

Eerder dit jaar gaf onderzoeksbureau IDC overigens een hogere schatting van 1,8 zettabytes in 2011.

Video

Volgens Cisco zal het internetverkeer zo sterk groeien door het toegenomen gebruik van video over internet, sociale netwerksites en het delen van toepassingen. Zo zal tegen 2012 het verkeer van online video alleen al 400 keer groter zijn dan het volledige internetverkeer in 2000. Zaken als video-on-demand, IPTV en p2p-video zullen dan bijna 90 procent van het internetverkeer van consumenten uitmaken.

Opkomende markten

Een andere verwachting van Cisco betreft het mobiele dataverkeer. Dit zal tussen 2008 en 2012 jaarlijks ongeveer verdubbelen. Daarnaast verwacht Cisco dat het zakelijk ip-verkeer het sterkst zal groeien in Azië en opkomende markten. Noord-Amerika blijft in 2012 wel de grootste verbruiker van bandbreedte.