Jabber biedt een instant messaging technologie die volledig op open standaarden is gebaseerd. Zowel Google als Apple hebben hun chatsoftware op de standaard gebaseerd. Door zijn open karakter werkt Jabber bovendien met andere, gesloten messaging platformen van Yahoo, Microsoft en IBM.

Met de overname wil Cisco de "interoperabiliteitsstandaard" worden in de markt voor online collaboratie, zei senior vice president Doug Dennerline in een persbericht. Cisco nam in die markt eerder al Webex over.

Jabber is een relatief kleine speler in de instant messaging markt, maar heeft vooral binnen de overheid en financiële sector met succes een positie opgebouwd.

Goede zet

Analist Irwin Lazar van Nemertes Research omschrijft de overname tegenover eWeek als een 'fantastische' zet.

"In de laatste 18 maanden hebben we een wederopstanding van het Jabber protocol gezien toen Google de XMPP-standaard omarmde voor GoogleTalk en met Jabber ging samenwerken om een 'presence engine' te bouwen. We zien een gestage groei in de interesse voor het Jabber communicatieplatform," zei Lazar tegen eWeek.

Een presence engine toont de aanwezigheidstatus van een gebruiker. Dat is niet alleen handig bij instant messaging, maar kan ook gebruikt worden voor unified Communications. Alle communicatiemiddelen zoals e-mail, messenger, telefoon en mobiele telefoon zijn daarbij aan elkaar gekoppeld, zodat een contactverzoek automatisch wordt doorgestuurd naar het juiste communicatiemiddel. Wanneer een werknemer in een vergadering zit, worden gespreken bijvoorbeeld automatisch naar de voicemail doorgestuurd, maar tijdens de lunchpauze naar de mobiele telefoon.

"Dit is een fantastische zet voor Cisco, want wie bij unified communitions de 'aanwezigheid' controleert, heeft de heilige graal in handen", zegt Lazar.

Concurrentie

De analist waarschuwt dat vooral Avaya goed moet oppassen. De firma biedt een aanwezigheidsserver die op Jabber is gebaseerd.

Microsoft gebruikt zijn eigen Office Communications Server om de aanwezigheid op te slaan. Cisco werd in praktijk vaak gedwongen om met de Microsoft-software samen te werken. Nu controleert de netwerkgigant die data zelf.