Dat maakt de netwerkreus bekend op zijn Partner Summit op Hawaï. Cisco gaat daarvoor de zogenaamde Application Extention Platform, afgekort AXP, in de routers bouwen. Het bestaat uit Linux virtuele blade met ISR hardwaremodules voor ontwikkeling en hosting, een SDK en API's, Applicatieontwikkelaars kunnen zo hun ISR-software beter afstemmen op specifieke situaties, zo schrijft het bedrijf in een persbericht. AXP komt ook los beschikbaar als softwareplatform. Ontwikkelaars moeten zich wel van tevoren bij Cisco aanmelden.

Daarmee zet Cisco een lijn door met het integreren van applicaties in het netwerk. Daarmee wil het vooral bedrijven met bijkantoren aanspreken, omdat applicaties dan sneller en makkelijker toegankelijk worden voor werkplaatsen op afstand.

Daarbij hoort direct een tweede platformaankondiging van Cisco: de WAE-674, een zogenaamde Wide Area Application Engine. Net als de AXP gaat het om een platform voor het direct integreren van applicaties via een virtuele Linuxblade. Daaronder ook Windows Server 2008, zoals aangekondigd in februari. Anders dan AXP zal deze voorlopig alleen met een aparte appliance voor WAN-optimalisatie geleverd worden. Bron: Techworld