Bijna twee jaar na de Second Life hype, vertoonde ook Chambers zich als een in pak gekleede avatar in een virtuele persconferentie. De timing is opvallend, want volgens diverse experts is de interesse van bedrijven in virtuele werelden tanende.

De Cisco-topman ziet juist een grote toekomst in virtuele werelden: "We bevinden ons nog in de meest prille beginfase van het gebruik van virtuele werelden. Als ik iets heb geleerd in mijn leven dan is het dat sommige concepten hun tijd vooruit zijn en dat het tijd kost om de wereld er aan te laten wennen. Maar wanneer dit soort concepten op vaart komen, dan gaan ze ook goed!"

Explosie

Chambers illustreerde zijn standpunt met een verwijzing naar een aantal voorspellingen over de toekomst van het internet die Cisco in de jaren 90 deed. De netwerkgigant beweerde destijds dat deze trends hun tijd nog zouden hebben, maar daarna tot een explosieve groei zouden komen. "Virtuele werelden zullen eenzelfde explosie doormaken. Het moet eerst breder beschikbaar zijn en daarna zal je zien dat het slechts het begin is van een lange golf aan mogelijkheden". Uiteraard kon Chambers het vervolgens niet laten om daaraan toe te voegen dat de netwerktechnologie van Cisco daar veel aan zal bijdragen.

Kwestie van tijd

Aan het eind van zijn 25-minuten durende persconferentie gaf Chambers ook nog aan dat alle vormen van virtuele interfaces, zoals Youtube, Wiki's en virtual reality, het bedrijfsleven en de wereld van entertainment voorgoed zullen veranderen: "We zijn het misschien niet eens over hoe lang het zal duren, maar de vraag is daarom ook vooral wanneer, en niet of het ervan zal komen. Dat Chambers Second Life uitkoos om zijn persconferentie te houden is geen toeval Cisco is vanaf het begin af aan al zeer betrokken geweest bij de virtuele wereld. Het bedrijf gebruikt het platform als virtuele vergaderplaats en heeft zelfs verschillende eilanden waar klanten ervaringen kunnen opdoen met producten van het bedrijf.

Tanende of juist niet?

Verschillende ervaren bloggers op dit gebied lieten zich de afgelopen tijd negatief uit over virtuele werelden, waaronder Bruce Damer, die vreest dat deze industrie aan de vooravond staat van een winter, waarin de aandacht voor deze technologie wegebt. Chambers ziet dit echter niet gebeuren en benadrukt dat alleen al binnen Cisco het gebruik van virtuele interfaces een sterk stijgende lijn vertoont. Zo is het gebruik van wiki's binnen het bedrijf in de afgelopen zes maanden verdubbeld, terwijl het gebruik van YouTube-content zelfs is verviervoudigd.