In een opmerkelijke move kondigt Cisco aan de broncode van zijn H.264-codec implementatie beschikbaar te stellen als open source. De netwerkreus doet dat onder de BSD-licentie. Daarnaast meldt het bedrijf dat het gebruik van zijn H.264-codec royaltyvrij zal zijn, omdat het zelf de licenties heeft afgedekt bij patentcollectief MPEG LA.

Strijd om HTML5-standaard WebRTC

Volgende week zal standaardenorganisatie IETF knopen doorhakken over WebRTC, een cruciale standaard in HTML5 voor videocommunicatie. Google lobbyt er al langer voor dat zijn eigen open source codec VP8 (en opvolger VP9) daarvoor het beste geschikt is. Eerst hield Google vol dat op VP8 geen patenten van anderen rusten, maar eerder dit jaar zwichtte het onder druk van patentgroep MPEG LA en betaalt nu royalty's aan 11 bedrijven.

Cisco heeft nu een vergelijkbare constructie opgezet voor zijn H.264-implementatie. Het wil zo de IETF-werkgroep overtuigen om zíjn implementatie op te nemen in de standaard. De open source-browsermaker Mozilla is blij en kondigt aan de Cisco-codec zo snel mogelijk in Firefox te gaan gebruiken. Voor de lange termijn werkt Mozilla overigens aan een volledig open videocodec, Daala gedoopt.

Licentie dekt alleen Cisco-binaries

Wie echter dacht zonder licentieproblemen met de broncode aan de slag te gaan, komt bedrogen uit. De patentlicentie die Cisco heeft afgesloten bij de MPEG LA dekt namelijk alleen de eigen binaries. “Als een team de broncode gebruikt, zijn ze zelf verantwoordelijk om alle benodigde licenties te betalen”, meldt het concern in een FAQ.

Cisco zal zijn H.264-codec beschikbaar maken voor voor diverse platformen. Dit zijn: Windows, Linux (op ARM- en x86-processors), Mac OS X en Android. Ondersteuning voor iOS heeft geen zin, constateert Cisco, omdat dat mobiele besturingssysteem van Apple installatie van externe modules blokkeert.