De van tevoren enorm gehypete aankondiging van Cisco komt neer op de onthulling van de CRS-3 core-router. Dat netwerkapparaat haalt een doorvoersnelheid van maximaal 322 Terabit per seconde, wat volgens Cisco-ceo John Chambers 12 keer zo snel is als het beste van de concurrentie.

Één CRS-3 kan bijna alle huishoudens in San Francisco een internetverbinding van 1 Gigabit per seconde brengen, geeft Cisco als voorbeeld. Of elke inwoner van China kan tegelijk een 'videocall' plegen. Of alle films die ooit zijn gemaakt, zijn in 4 minuten te downloaden. Toch gaat het niet om simpelweg snelheid, de raw pipes, maar om 'slimme verbindingen', benadrukt Chambers.

Gehypet

De hoogste baas van de netwerkproducent herhaalt de hype-boodschap van de vooraankondiging dat dit 'het internet definitief verandert'. "Voor de breedband- en de entertainmentindustrie." Daarnaast voorspelt hij nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld ook de gezondheidszorg, het onderwijs, overheden en de maatschappij. De nieuwe router luidt de volgende generatie van het internet in, aldus Chambers.

Hij hangt dit op aan de hogere netwerkeisen van wat volgens hem de volgende golf van internetgebruik is: 'video networking'. Dat is meer dan slechts videoconferencing; het brengt ook voor collaboration en Web 2.0 een revolutie, redeneert de Cisco-ceo. "Want video networking is niet alleen een 'killer app', het maakt ook nieuwe toepassingen mogelijk", prijst Chambers aan.

Hij noemt ook nieuwe vormen van samenwerking en stelt dat dit weer nieuwe business modellen mogelijk maakt. De Cisco-topman somt op dat de volgende generatie internet afhankelijk is van 3 factoren: snelheid, flexibiliteit en replicatie.

Webdiensten

Met snelheid heeft Chambers het over de 'speed of service'. Dus niet slechts de snelheid van de netwerkverbindingen maar van de daarover lopende internetdiensten. Wat de factor flexibiliteit betreft, noemt hij 'multi-directional networking' wat neerkomt op datastromen van en naar meerdere bronnen, zoals verschillende datacenters en internetdiensten.

Daar komt dan ook de derde factor, replicatie, om de hoek kijken; "data moet dichter naar devices worden gebracht". Klant en partner AT&T stelt dat daarvoor onder meer intelligent routing en smarter caching nodig is. Het telecombedrijf heeft al tests uitgevoerd met de CRS-3, maar het is nog onbekend wanneer en hoeveel van die core-routers AT&T in gebruik neemt.

Netwerkbelasting

AT&T heeft al geruime tijd moeite met de netwerkbelasting door de iPhone. Die smartphone heeft in de Verenigde Staten gezorgd voor een doorbraak in mobiel internetgebruik door consumenten. Chambers roemt in de productaankondiging van zijn bedrijf mogelijkheden waarbij het netwerk automatisch zorgt voor mirroring en replicatie van data, op basis van geografische locatie.

"Het netwerk als platform", verklaart de Cisco-ceo. De netwerkproducent heeft zijn nieuwe core-router dan ook voorzien van technologie om aan te haken op virtualisatie en cloud computing. De CRS-3 heeft ingebouwde 'network positioning' om extra 'nabije' capaciteit te vinden en automatisch te benutten; self provisioning en load balancing dus.

Video-webcast

Ondanks de zelfgecreëerde hype was de videopresentatie van Cisco niet bepaald wervelend te noemen met Chambers en andere topmannen als 'talking heads' één voor één in beeld zijn. In een venster daarnaast worden enkele statische presentatieslides vertoond. Een ADSL-verbinding van 4 Megabit per seconde wordt door de test van Cisco's webseminartool bestempeld als 'high'.

Verder is er in de video-webcast zelf nog een tweede videoverbinding meegenomen. AT&T Labs-ceo Keith Cambron deed mee middels de high-res videoconferencinginstallatie TelePresence van Cisco. Hij las zijn verklaring voor van papier.