De nu aangekondigde ontslagen vinden vooral plaats op het hoofdkwartier in Silicon Valley. Ze komen neer op slechts 1 procent van het totale personeelsbestand. De netwerkleverancier heeft wereldwijd zo'n 66.500 mensen in dienst. In februari is al een "beperkte ontslagronde" aangekondigd, voor niet nader genoemde divisies en activiteiten. De 600 tot 700 banen die nu verdwijnen, vallen daar onder.

Meer al aangekondigd

Ceo John Chambers heeft in februari echter gezegd dat zijn bedrijf 1000 tot 2000 banen schrapt. Dat gebeurt in de loop van dit jaar. Sinds die maand is de wereldwijde kredietcrisis alleen maar verergerd. Cisco ondervindt sinds begin dit jaar toenemende concurrentie van HP, maar heeft zelf stapen gezet op de servermarkt met eigen blade- en racksystemen.

Cisco heeft wel een flinke kasreserve: 6 miljard dollar in contanten en bezittingen die op korte termijn zijn te verzilveren. Het bedrijf probeert zijn kosten te verlagen in het licht van afnemende verkoop. Volgens analist Zeus Kerravala van onderzoeksbureau Yankee Group boekt de netwerkindustrie geen of zelfs negatieve groei. "Het is vlak of een daling, afhankelijk van het segment binnen die markt waar je naar kijkt."

Daling afgevlakt

Chambers zegt dat zijn bedrijf open is over de ontslagen. Hij houdt vol dat het om een beperkte ontslagronde gaat. "De definitie van een bedrijfsbreed ontslag is voor mij dat het om tenminste 10 procent van je personeelsbestand gaat", zei de topman in februari al.

"Er zijn geen garanties, maar we denken dat de kansen redelijk zijn dat we grote 'downsizing events' kunnen vermijden als we effectief opereren, volgens de liggende planning."

Winst, maar minder

Cisco heeft in het afgelopen derde kwartaal van zijn boekjaar 1,3 miljard winst geboekt op 8,2 miljard dollar omzet. Die financiële resultaten zijn eind april bekendgemaakt.

De winst is wel 24 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, terwijl de omzet 17 procent is gedaald. Ceo Chambers zei toen wel dat de afname in de ict-bestedingen van klanten afgevlakt was. De resultaten voor Cisco's vierde kwartaal komen begin augustus naar buiten.