Netwerkleverancier Cisco verklaart nu tegenover het Algemene Hof (voorheen Hof van Eerste Aanleg) van de EU dat de Skype-koop teruggedraaid moet worden. De goedkeuring die de Europese toezichthouders hebben verleend aan de overname, heeft namelijk een nieuw monopolie gecreëerd. De inlijving van Skype door Microsoft is in mei 2011 gedaan, voor 8,5 miljard dollar.

Zonder concessies

De Windows-maker heeft voor die overname geen concessies hoeven doen, wat volgens Cisco ervoor zorgt dat Microsoft nu een oneerlijk voordeel heeft. De marktdominante leverancier van netwerkapparatuur was niet tegen de overname an sich, maar wel zoals die in de huidige vorm is goedgekeurd en gepleegd. Cisco heeft namelijk bij de EC aangedrongen op het afdwingen van interoperabiliteit op basis van standaarden, meldt techblog Ars Technica.

Ten tijde van de koop had Skype 170 miljoen gebruikers, terwijl dat in maart dit jaar volgens Microsoft al is gegroeid naar 280 miljoen gebruikers die per maand 100 minuten aan communicatie 'verstoken'. Eenderde van alle telefoongesprekken wereldwijd wordt gevoerd via Skype, stelt de eigenaar.

'Omslagpunt'

De Microsoft-overname "markeert een omslagpunt in de videocommunicatiemarkt", schrijft persbureau Reuters op uit de mond van Cisco's jurist Luis Ortiz Blanco die pleit bij het Europese hof. "De fusie heeft effectief een monopolie gecreëerd en concurrenten veroordeeld tot een niche." Cisco hekelt de redenatie van de regelgevers, die meerdere fouten zou bevatten.

Jurist Corneliu Hoedlmayr van de Europese Commissie werpt tegen dat Cisco helemaal geen bewijs levert van concurrentieschade door de overname van Skype. Hij noemt bestaande concurrenten als Google Talk en de chat- en VoIP-dienst Viber. "Andere technologieën duiken op. Als die succes hebben, kan dat van Skype een overblijfsel uit het verleden (relic) maken", betoogt hij.

Microsoft-CEO Steve Ballmer was in juli 2011 "erg enthousiast over het verkrijgen van Skype":
Update:

Verduidelijkt dat Cisco niet tegen de overname was mits daar door de EC eisen aan waren gesteld. Cisco is wel tegen de overname zoals die uiteindelijk is goedgekeurd en doorgevoerd.