Met de nieuwe introductie wordt het aantal telepresence-modellen verdubbeld naar vier. Het Telepresence System 500 is ontworpen voor gebruik in een bestaand kantoor. Het combineert een 37-inch beeldscherm met een ingebouwde camera en een serie microfoons, speakers en speciaal ontworpen belichting.

De eerste telepresence-systemen bestonden uit een speciale vergaderkamer met daarin drie 65-inch high definition (1080p) beeldschermen en plaats voor 6 personen. Door de hoge resolutie en goede geluidssystemen, ontstaat de illusie dat de twee partijen fysiek bij elkaar in de kamer aanwezig zijn (vandaar ook de naam telepresence).

Duur

Naast de 'cool factor' vallen de Cisco-systemen echter ook op door hun forse prijskaartje: inclusief installatie kost een systeem met drie schermen 299.000 dollar. Later is kwam daar nog een systeem met één 65-inch scherm bij, dat 80.000 dollar kost.

De nieuwe System 500 kost 'slechts' 33.900 dollar, en is daarmee bijna 58 procent goedkoper dan het vorige 65-inch model met één scherm. Daarnaast heeft Cisco een nieuwe versie van het grote systeem onthuld dat plaats biedt aan 18 personen. Daarbij wordt er een extra tafel met stoelen bijgeplaatst, inclusief speciale microfoons waardoor ook personen in deze positie zich verstaanbaar kunnen maken.

Het flinke prijskaartje van telepresence-systemen wordt altijd gezien als een van de belangrijkste hindernissen voor de technologie. Het nieuwe goedkopere systeem kan daarom nieuwe markten openen. Het systeem vult een netwerkverbinding van 10 Mbit.

Geen interoperabiliteit

Cisco bestrijdt het kostenargument door te wijzen op lagere reiskosten. Cisco heeft zelf 214 eenheden in gebruik, en zou daarmee 16.000 vluchten hebben uitgespaard, wat neerkomt op een kostenbesparing van 141 miljoen dollar en verminderde CO2-uitstoot.

De systemen van Cisco werken overigens niet samen met apparatuur van concurrenten, zoals Nortel of het Halo systeem van HP. Gebruikers van Cisco kunnen daardoor niet videobellen met Nortel en HP-klanten.